Indretning med Elvang, VEA Studio v. Line Skammeritz Jelsbech

Indretning med Elvang, VEA Studio v. Line Skammeritz Jelsbech
Mit Lægehus, VEA Studio v. Line Skammeritz Jelsbech
Indretning med Elvang  
Line Jelsbech, @mitlaegehus, Stylist & kreatør hos egen virksomhed VEA Studio
Bor i et tidligere lægehus fra 1926 i Odder, Østjylland med mand & 3 børn
LÆGEHUSETS FARVER & FARVETIPS
Mange følger med i indretningen her i lægehuset på grund af mine farvevalg og sammensætningen af dem. Farverne på væggene i huset er valgt, så de tilsammen giver en harmonisk farvepalette. Et godt tip er at lege med farvekort og forsøge forskellige sammensætninger for på den vis at definere hvilke, der skal være i dit hjem.
Jeg startede med at finde en ‘grundfarve’ (lys antikgrå), som passer godt til grundmaterialerne i huset; egetræsgulve, messing, opalgas, hvidt træværk m.m. Derfra valgte jeg farver, der havde mere spræl til hvert enkelt rum ud fra tanker omkring primært rummets funktion, stemning & lys. På den vis har vi for eksempel fået skabt et ret flot farvekig fra den helt mørkegrønne sofastue videre til den lysegrønne opholdsstue og med kontoret i forlængelse til sidst i farven rosa. Rød & grøn er komplementærfarver og går derfor godt sammen. Generelt er det vigtigt for mig at finde farver, der understreger de smukke kig, der kan være fra ét rum til det næste.
Når jeg skal vælge en ny farve, finder jeg stor inspiration i bybilleder og den maling, der bliver brugt på facader. Malet træværk der patinerer over tid, er også noget helt særligt for mig. Fra at have bevæget mig meget i grønne og rosa toner, drømmer jeg om at få noget blåt ind i huset, som det næste. Det gode ved farver i form af maling er, at det altid kan ændres. Generelt tiltrækkes jeg af støvede fremfor helt klare farver.
BETYDNINGEN AF PUDEN & PLAIDEN
Jeg skaber en rød tråd i indretningen ved at lade mine farver fra væggene gå igen i interiøret. Et fint eksempel er for eksempel valget af Iris bomuldstekstilerne, hvor den grønne farve matcher Pale Linden fra Jotun, som er på væggene. Og i sofastuen er det for eksempel Classic puden i farven Botanic Green. Udover at puder & plaider kan tilføre ro på den vis ved at skabe en rød tråd. Kan jeg også finde på at vælge noget, der skaber en kontrast, og som kan give liv til indretningen. Lige for tiden, hvor jeg drømmer om mere blåt, har jeg placeret den smukke Stripes plaid i farven Mirage blue i egetræsstolen fra FDB. Jeg er vild med kombination af den blå farve sammen med det sarte egetræ. Det er en plaid, der skaber blikfang og lyser op i indretningen.
Vigtigst af alt er puder og plaider med til at skabe en stemning i et rum. Men de kan også understrege en stemning omkring den årstid, som vi befinder os i. Og de kan være med til at føre den stemning videre til vores bolig. Det er en helt særlig egenskab. Om vinteren indretter jeg med de tykke uldne sager. Jeg lægger en ekstra uldplaid ovenpå sengetæppet i soveværelset og ligeledes ét til kontorstolen og det stillesiddende arbejde. Jeg finder de helt tykke tørklæder frem til garderoben osv. Allesammen skærmer de for kulden og giver os varme. Og på samme tid bibringer de en stemning af ro og hygge.
Når årstiderne ændrer sig, og foråret banker på døren, laver jeg en udskiftning i puder, plaider, tørklæder og andet. På samme vis, som jeg pakker vintergarderoben væk til fordel for forårs- og sommergarderoben. Jeg finder de lette tekstiler og den finere uld frem. Jeg får naturligt et større behov for flere forskellige farver, og trækker gerne forårets farver udefra med indenfor i indretningen Det være sig Iris serien, der kan skabe den helt rigtige forårsstemning i stuerne med dens grønne og gule farver. Selvom, vi ikke har brug for tekstilernes varme nu, skal de alligevel være fremme, så vi kan svøbe os i en plaid, og læne os op ad puden, når vi læser en bog og slapper af.
TANKER OM BÆREDYGTIGHED
Jeg er meget æstetisk anlagt hvorfor alle de ting, vi bor med i vores hjem er valgt med omhu og omtanke. Deraf knytter jeg også mange følelser til de ting, jeg vælger til vores hjem, og det er sjældent, at tingene hurtigt bliver skiftet ud med noget nyt. På den vis vælger jeg oftest ting, der er klassiske og tidsløse, da det for mig at se også, er det mest bæredygtige valg. Dog kan jeg godt blive påvirket af tidens trends. Og eftersom, man nemt kan ændre det samlede indtryk i ens indretning ved at udskifte interiøret, kan jeg også finde på at få en ny pude, vase, et billede eller en plaid i en ny farve, som på den måde kan give et frisk pust til indretningen. Dog har jeg en regel om, at når noget nyt flytter ind, så flytter noget andet ud. Enten forærer jeg det til en ven eller giver det til genbrug. For vi mangler jo i virkeligheden ikke rigtig noget vel? Bæredygtighed handler jo I høj grad også om, at vi skal sænke vores forbrug, som I lang tid har været alt for voldsomt.
 Udover at jeg vælger møbler og interiør med et klassisk udtryk, er det også enormt vigtigt for mig, at det er af en høj kvalitet. Både så det kan holde til at blive brugt igen og igen. Men for mig at se knytter ‘kvalitet’ sig også til måden hvorpå, den pågældende ting er produceret og af hvad. Er materialet af en fin kvalitet og er der styr på produktionsforholdene. Det er noget, jeg altid har for øje. Når jeg ved, som hos Elvang, at tekstilerne er GOTS certificerede og ulden er fair trade certificeret på højeste niveau hos WFTO, så bliver kærligheden til den pågældende style endnu større. Jeg ved, at der er lagt meget kærlighed i at skabe det, der flytter ind, og jeg passer deraf ekstra på det, og sætter endnu større pris på det. Jeg forsøger på den vis at omgive mig med færre og mere velvalgte ting. Buy less - choose well. 
ELVANG I LÆGEHUSET
I tråd med det, er også de produkter, vi har fra Elvang, valgt med hjertet. De er på den vis alle ‘favoritter’. Nu hvor jeg har skrevet ‘forår’ i kalenderen, er de tunge styles gemt væk for en tid. Alligevel har vi brug for noget med tyngde uden, at være tykt, da overgangstiden kan være omskiftelig. Derfor bruger jeg ihærdigt Reykjavik sjalet lige nu. Det er ikke for varmt, og med dets størrelse kan jeg både pakke mig let eller meget ind. Jeg bruger det også som en let plaid til mine krudtugler, når vi sidder sammen i sofaen. En anden style, jeg har fundet frem er Lisbon tørklædet, der har et helt andet let udtryk fra blandt andet silken. Det vil jeg bruge hele den varme sæson og til de komsammener, der forhåbentlig kommer til at være i haverne rundt omkring.