VORES ANSVAR
Ansvarlighed er både udgangspunktet og omdrejningspunktet for alle de beslutninger, vi tager hos Elvang. For os handler bæredygtighed om at tage medansvar for de mennesker, vi samarbejder med, om at arbejde i kvaliteter og materialer, som holder, og om i hele processen at træffe valg, der tilgodeser både miljø og dyrevelfærd. Vi har skrevet under på FNs Global Compact initiativ, som har samfundsansvar og bæredygtig produktion som kerneområder, og som én af ganske få danske virksomheder er vi desuden klassificeret på højeste niveau som Guaranteed Member hos World Fair Trade Organization (WFTO).


ANSVARLIGHED I PRAKSIS
Vi har nøje udvalgt vores leverandører, så de matcher vores vilje til at handle ansvarligt. Vi har valgt at producere lokalt i Peru, hvor vores primære materiale, alpaka-ulden, kommer fra, blandt andet fordi vi her er med til at bevare den tradition for kvalitetshåndværk, som peruvianerne har holdt i hævd i årtusinder. Ved at bruge lokale materialer og produktionsfaciliteter bidrager vi desuden til, at både arbejdskraft og økonomi bliver i lokalsamfundet. 

Det er helt centralt for vores valg af produktion, at vores samarbejdspartner driver en arbejdsplads, hvor medarbejdervilkår er højeste prioritet. Derfor har vi siden virksomhedens start i 2003 arbejdet tæt sammen med et af Perus større væverier, hvor driften foregår i overensstemmelse med et omfattende CSR-program. Der er blandt andet lægehjælp på væveriet, som ansatte og deres familier kan konsultere gratis, medarbejderne bestemmer selv, om de vil arbejde over, og der forekommer ikke børnearbejde. Lønnen ligger over landets officielle minimumsløn, ansattes børn modtager gratis uddannelseshjælp, og der er udnævnt en CSR-ansvarlig og en tillidsmand. Endelig modtager vores underleverandører – Perus fattige alpaka-hyrder – gratis undervisning i, hvordan de kan forbedre deres forretning og deres levevilkår på en række andre områder.


GENBRUG
80% af vores kollektion er lavet af genbrugt uld hos vores lokale leverandør. Det vil sige, at vores produkter bliver lavet af uld fra andre produktioner, som ellers ofte ville blive betragtet som spild og derfor blive kasseret. Ved at trække ulden fra hinanden kommer de oprindelige fibre frem, og der kan spindes nyt garn, som væves til nye tekstiler. På denne måde er vi med til at udnytte allerede eksisterende ressourcer, der i stedet for at ende som spild, får nyt liv hos os. For at kunne anvende fibrene igen tilsættes nogle få procent kunstfibre (polyamid og polyacryl) til den genbrugte uld. Disse kunstfibre binder de korte naturfibre, hvilket sikrer, at produkterne ikke fnugger og at de således holder mange år frem.

Når man genbruger uld, har man desuden i praksis ikke fuld kontrol over, hvilke fibre der medtages. Nogle produkter indeholder kunstfibre, og det vil derfor naturligvis også ende i den genbrugte uld. Derfor kan vores tekstiler af genbrugt uld indeholde en lille procentdel kunstfibre. Det er dog så beskeden en andel af det samlede materiale, at ikke ændrer ved produkternes egenskaber.


BÆREDYGTIGHED
I vores samlede ressourceregnskab spiller transporten fra vores produktion i Peru naturligvis en væsentlig rolle. Her ønsker vi i videst mulige omfang at undgå luftfragt for at mindske vores CO2-aftryk, og vores rettesnor er, at mindst 90% af vores produktion skal sejles hjem. 

Elvang Denmark er én ud af ganske få virksomheder i Danmark, der har opnået status som Guaranteed Member hos World Fair Trade Organization (WFTO). Dermed forpligter vi os til at efterleve WFTOs 10 principper for fair trade.  Denne certificering garanterer, at vores samlede værdikæde er undersøgt og lever op til kravene for fair trade – og det gælder naturligvis både virksomheden i Danmark og vores peruvianske leverandører.

Hos WFTO er det ikke blot produkterne, der certificeres, men hele måden at drive forretning på. I vores tilfælde betyder det blandt andet i, at vi forpligter os til at undervise de lokale alpaka-hyrder i, hvordan de kan optimere og forbedre deres forretning. En Guaranteed Member-certificering hos WFTO skal fornyes hver andet år, hvilket sikrer, at de 10 principper overholdes konsekvent og kontinuerligt:
 
1. At skabe muligheder for økonomisk dårligt stillede producenter
2. Gennemsigtighed og ansvarlighed
3. Ansvarlig handelspraksis
4. Betaling af en fair pris
5. Undgå børne- og tvangsarbejde
6. Antidiskrimination, ligestilling og foreningsfrihed
7. Sunde og sikre arbejdsvilkår
8. Kapacitetsopbygning
9. Fremme af Fair Trade
10. Bæredygtig miljøforvaltning