PLEJE & VEDLIGEHOLDELSE 

Bæredygtighed er ikke alene et spørgsmål om materialevalg og produktionsmetoder, men også om at skabe produkter, der holder og dermed varer så længe, som det overhovedet er muligt, så man ganske enkelt ikke behøver at købe nyt. I første omgang skal man kunne stole på kvaliteten, og hos Elvang er netop dét en hjertesag. Men også materialer af god kvalitet holder længere, når man passer på dem. Her får du derfor en guide til, hvordan du plejer og vedligeholder dine Elvang-produkter, så de længst muligt er smukke og brugbare til gavn og glæde for både dig og dine omgivelser.

God uldpleje

Generelt er det ikke nødvendigt at vaske eller rense uld, da materialet har selvrensende egenskaber og selve fibrene har en unik opbygning, som afviser lugt og skidt. Det naturlige fedtstof i ulden er yderligere med til at beskytte materialet, fordi det danner en hinde, som forhindrer eksempelvis bakterier i at trænge ind, og det bliver derfor unødvendigt at vaske eller rense hyppigt, hvilket sparer materialet for den slitage, som vask og rens medfører. Alt sammen betyder, at dine uldprodukter holder sig pæne og rene længere end det ville være tilfældet, hvis der var tale om andre materialer.

Alligevel kan uheldet være ude, og man kan eksempelvis komme til at spilde på sin pude eller plaid. Skulle det ske, anbefaler vi i langt de fleste tilfælde rens, hvilket vil slide produktet mindst muligt.

Hvis din plaid, pude eller dit tørklæde fra Elvang har fået foldemærker, kan du bruge en steamer eller et strygejern med damp til at glatte det ud igen. Begge skal være indstillet på uld, da varme og damp ikke må være for høj temperatur, og det kan være en fordel at lægge en fugtig klud mellem strygejernet og uldmaterialet for at undgå direkte kontakt.

Undgå møl!

Uld kan blive angrebet af møl, og man kan derfor anskaffe sig mindre stykker af cedertræ, som kan købes i trælasthandler og byggemarkeder og lægges i det sted, hvor du opbevarer dine uldprodukter. Cedertræ er kendt som en naturlig bekæmper af uvelkomne skadedyr som møl, og de fås også som ringe eller klodser særligt beregnet til mølbekæmpelse i skabe og skuffer. For at holde cedertræet effektivt mod møl, er det en god idé at duppe dem med koncentreret cedertræsolie hver tredje måned, hvilket vil holde duften – og dermed virkningen – ved lige.

Husk også med jævne mellemrum at hænge din plaid eller uldpude ud til luftning, gerne i frostvejr. Dette vil fjerne eventuel lugt, men er også præventivt i forhold til angreb af møl. Mistænker du, at dine uldprodukter er angrebet af møl, kan du i første omgang fryse dem ned ved minus 18 grader i minimum tre døgn, hvilket vil slå angrebet ned. Er angrebet omfattende, kan der være brug for professionel assistance fra en skadedyrsbekæmper.

Hold pudefyldet rent

Alle vores puder kommer med fyld, der kan vaskes på 60 grader, og genvinder sin fylde, når det tørretumbles. Vi anvender udelukkende fyld af fine, små flager af kunstfibre, der er allergivenlige.

Vask af bomuld og hørblandinger

Det meste bomuld og hør kan nøjes med at blive vasket ved 30° C for at helt blive rent, hvilket er en fordel, fordi høje temperaturer kan slide på materialets farve. Derfor bør en generel vaskeregel ved bomulds- og hørtekstiler være, at man vasker ved så lave temperaturer som muligt.

Vi anbefaler altid, at man tørrer sine tekstilerne i luften, gerne ude, og ikke i tumbleren. Det sparer både ressourcer, og er med til at holde materialet smukt længere, fordi tørretumbling slider på både farven og selve fibrene. Derved mister tekstilerne både deres glans, og går på lang sigt nemmere i stykker.